Uppdaterat:      2020-08-02

Några bilder och information från årsmötet i Falköping.
Klubben har tagit fram klubbskjortor av märket Clique. De är av bra kvalité och säljs för över 300 kr i butik utan tryck. Klubbskjortorna säljer vi för 200 kr plus frakt inklusive tryck både bak och fram (se bild). Fram finns IFA-emblemet på bröstfickan. Under mötet sålde vi 17 st. De klubbmedlemmar som vill köpa skjortor kan skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@trabant.se
Glöm inte att uppge storlek.
OBS! Det har varit en rykande åtgång på klubbskjortorna. De storlekar som finns kvar är: M, L samt 4xl och uppåt samt damstorlekarna L40 och M38. Pris 200 kr
En klubbmedlem har gett oss i uppdrag att undersöka om någon vill köpa en svenskregistrerad Trabant 601 kombi -69. Bilen har inte körts på senare tid så bromsarna behöver nog ses över. I övrigt ska den vara i fint skick. Pris 25000 kr. Byter också gärna mot en Trabant 1.1 kombi, som också ska vara i fint skick.
OBS! En reservdelsbil ingår i priset.
Vid intresse skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@trabant.se
Hej alla IFA- vänner.
Snart är det dags att ge ut ett nytt nummer av vår Klubbtidning; IFA-Nytt. Tidningens existens bygger på att ni medlemmar bidrar. Har ni något, stort som smått, så kan ni mejla det till: nordiskaifaklubben@trabant.se
Vi hälsar vår nye medlem, Barkasägaren Joel Andersson från Väring, välkommen till klubben.
Det finns ytterligare en Barkas i Sverige som vi inte kände till sedan tidigare. Den ägs av Joel Andersson, sedan år 2013.
En katt har smygit sig in bland hermelinerna.

Bland Dan Anderssons IFA-bilar i Bankeryd finns nu även denna DKW Junior-61. Den har en tvåtaktsmotor på 750 kubik med 3 cylindrar.
Kallelse till årsmöte i Nordisk Trabant & IFA-klubb
Datum 1/8 2020
Tid 14.00
Plats Näs bygdegård, Falköping
Vägbeskrivning
Från Falköping kör ni mot Jönköping en bra bit ända tills ni ser skylten Kättilstorp. Där svänger ni höger så ligger bygdegården efter några hundra meter. Vår kassör, Kjell Aronsson, bor lite längre bort efter samma väg. Möjlighet till övernattning till billigt pris finns på en camping i närheten. Trots Coronatider hoppas vi att så många som möjligt sluter upp. Efter mötet är det tänkt att vi ska göra en cruising och kanske äta tillsammans.
Välkomna
Berndt Andersson, Ordförande
Denna Trabant 1.1 med originell lack kunde vi beskåda vid besöket hos IFA-Gunnar. Bilen var i perfekt skick, både in och utvändigt.
IFA-Gunnar på väg från Torsby till Stockholm för att leverera en egentillverkad ytterdörr.
Naturligtvis gjordes transporten med Trabant och HP-kärra.
I dag fick jag besök av Jonny från Göteborg, med sin Trabant, för att få förgasaren fixad. Vi passade även på att byta tändstift och rundsmörja bilen. Det är en mycket fin Trabant från 1967.
Årsmötesprotokollet från 2019 har tagit sig hit, och ligger nu på medlemssidorna.
*  INSTÄLLT  *  CANCELED  * ABGEBROCHEN *
Årets internationella IFA-träff i Nossebro 30/7-2/8 är inställd!

Efter samråd med kommunen, som vi skulle hyra platsen för träffen av, och på grund av situationen med den pågående Covid 19- pandemin, tvingas vi tyvärr att ställa in träffen. Kommunen önskar oss dock hjärtligt välkomna nästa år.
***
Lieber IFA-Freunde,
aufgrund der aktuellen Situation um Corona und den damit verbundenen Auflaugen können uns die örtlichen Behörden das diesjährige Treffen nicht durchführen lassen und wir sind damit leider gezwungen, das IFA-Treffen 2020 in Nossebro abzusagen. 
Ihr könnt natürlich trotzdem euren Urlaub in Schweden planen. Wir empfehlen euch aber, euch zum Beispiel bei der deutschen Botschaft in Stockholm oder der schwedischen Botschaft in Berlin zu informieren, welche Regeln bei der Ein- und Ausreise gelten. Bitte denkt bei der Reiseplanung auch daran, dass die Ein- und Ausreise über Dänemark mit Auflagen verbunden oder gar ausgeschlossen sein kann.
Wir bedauern diese Entscheidung sehr. Jedoch würden wir uns freuen, wenn wir euch im nächsten Jahr beim IFA-Treffen begrüssen dürfen.
Mit freundlichen Grüssen
Nordiska Trabant och IFA-klubben
Vi hälsar en ny medlem välkommen till klubben. Denna gång är det Magnus Norin från Åkersberga.

Angående årets IFA-träff i Nossebro.

Som de flesta säkert känner till så arrangerar klubben varje år en internationell träff. I år är det tänkt att den ska äga rum i Nossebro. Vi har fått frågor från tyskar och folk från Norge angående om det blir någon träff p.g.a. Covid-19. Som läget är just nu så måste de tydligen sitta i karantän på hemresan. Många länder håller dock på att så sakta öppna upp, och mycket kan hända på de 2,5 månader som återstår till träffen. Även några äldre svenskar har hört av sig, då de är oroliga för att vara där det är mycket folk, eftersom de tillhör riskgrupper. Platsen där det är tänkt att vi ska hålla träffen är dock stor, så det går att hålla avstånd utan problem.

Vi planerar fortfarande för att det ska bli en träff. Någon gång i juni så kommer vi att ha ett styrelsemöte. Skulle träffen behöva ställas in, så får ni besked efter mötet.

Wartburg 1.3 instruktionsbok (på tyska) finns nu under Teknik
Släpkärra från DDR SÅLD på Blocket, av klubbmedlem. Lastar 300kg och således lämplig för Trabant.

52-åring SÅLD
Wartburg 353; skatte- och besiktningsfri. Med tanke på åldern finns en del skönhetsfel, men den går som en klocka. Utrustad med golvväxel, dragkrok och sollucka. Mycket är renoverat.
 
Så här sätter ni extra krydda på ert påskägg.
Blanda i en ask IFA-pastiller som är mycket goda.
Klubben har köpt in ett parti skjortor med kort ärm i god kvalitet, som är tänkt att användas som klubbskjortor. Efter påsk ska vi lämna in dem för tryckning. Klubbens namn ska vara med samt någon trevlig bild. Har ni något förslag så kan ni mejla det till: nordiskaifaklubben@trabant .se
Från väg till vägg... hur det kan bli för bil, hos Åke Karlsson.
Den fina MZ 250 -68, som vi hade till salu i senaste numret av IFA-Nytt, hämtades i dag i Sollebrunn av nye ägaren, Åke Karlsson i Karlsborg. Tidigare ägare var Lennart Höglund i Strömstad.
Trabant till salu på: bengtsforstorget.se
Pris 3000 kr eller bud
Nummer 67 av vår klubbtidning, IFA-Nytt, har nu börjat skickas ut till de 106 medlemmar, som fram tills i dag, har betalat medlemsavgift för i år. Detta nummer innehåller 28 sidor med intressant läsning, som tlll största del kommer från våra medlemmar. Vi tackar: Trine och Glenn Bergseth, Björn Hartźen, Andreas Manthey, Kristoffer Ramö och Ivar Roligheten m.fl. som bidragit med artiklar.
IFA-Gunnar på besök i Sollebrunn, på väg hem från Tyskland, med fullastad Barkas.
Trabant på skroten i Billeberga
Under lördagen så blev jag kontaktad av bilskroten i Billeberga. De har fått in en Trabant för skrotning. Den får stå en kortare tid innan den går till press, så passa på om ni behöver något.
Då är det dags att hälsa ytterligare en ny medlem välkommen till klubben. Denna gång är det trabantägaren Denes Kotschate, från Västerbotten.
Angående medlemsavgiften och IFA-Nytt
Vid ekonomisk genomgång så ser vi att några få medlemmar glömt att betala medlemsavgiften för år 2020. Vi är tacksamma om ni betalar snarast. Vårens nummer av IFA-Nytt börjar skickas ut om några veckor, till alla som har betalat medlemsavgiften. Har ni flyttat sedan senaste numret skickades, så ut behöver vi snarast få er nya adress.
Motor, växellåda, drivaxlar m.m., säljes till Trabant... i klump eller separat. Allt i okej skick, och har suttit på en Trabant-88.
Vid intresse, skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@ trabant.se,  så får ni kontaktinformation.
Trevlig syn i de värmländska skogarna.
Då är det dags att hälsa ytterligare en ny medlem välkommen till klubben. Denna gång är det Herbert Olschewski, som var på vår träff i Ohs i somras. Herbert ska även komma till nästa års träff i Nossebro med sin Trabant Kübel.
Är det någon som vill köpa en Trabant/Wartburg ?
Vi har en klubbmedlem som regelbundet besöker Ungern, och som kan språket, med goda kontakter. Han har erbjudit sig att ta med en Trabant eller Wartburg till Sverige i bra skick och körklar. Priserna i Ungern är lägre än i Tyskland. Det blir inga problem med att registrera bilen i Sverige då Ungern är med i EU.
Vid intresse kan ni skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@trabant.se  så får ni kontaktinformationen.
Magnus Ämtlings skapelse
Vad kan vara trevligare än att få njuta av en pepparkaksTrabant/ Qek Junior till julkaffet?
 
Björn Hartzen i Berlin
Så här många Trabant, Wartburg och Barkas finns det i Sverige.
Trabant           217 varav 130 avställda
Wartburg         74 varav    52 avställda
Barkas               13 varav      5 avställda
Stort tack till Björn Hartzen för denna information.
En MZ, Ural och Enduro har bytt ägare.

Med ålderns rätt så har Olle Skogh sålt av några motorcyklar. En MZ (bilden) är nu i Gråbo hos Andreas Manthey. Ural med sidovagn samt Enduron köptes av Karl  Könnemann. Karl har under helgen varit hos Olle i Möklinta och hämtat motorcyklarna. På hemvägen levererade han MZ;an till Andreas. För de få av er som inte redan vet det; så tillverkades MZ i DDR och Ural i Sovjetunionen.
Rostfria tröskellådor till Trabant.
Behöver ni nya tröskellådor?
Klubben kan nu förmedla dessa i 2 pack för endast runt 600 kr.
Mejla oss vid intresse.
Vi har fått till oss att artikel om den hemmatillverkade traktorn av IFA-delar fallit bort för några, under pågående utskick av IFA-Nytt. Vi lägger därför ut artikeln HÄR (pdf-fil) så att alla kan läsa den.
Träffen/marknaden i Omma, Tyskland
Carl och Arne Hallenborg har besökt den årliga träffen/marknaden i Omma. Det kom ca 1500 fordon, och med 34° i skuggan, så frös ingen.
 
IFA-träffen 2020
En enig styrelse har beslutat att träffen år 2020 ska äga rum i Nossebro. Vi har fått bra avtal med Essunga kommun som ger oss tillträde till en fin plats med alla bekvämligheter. Det är gångavstånd till affärer m.m..
Datum för träffen: 30/7- 2/8
Nossebro ä en tätort i Västergötland och centralort i Essunga kommun, Västra Götalands län, och genom tätorten rinner ån Nossan. Nossebro ligger cirka 16 km väst-sydväst om Vara, cirka 20 km norr om Vårgårda och cirka sju mil nordost om Göteborg.
Mer info kommer senare
Berndt Andersson, ordförande
 
Stor uppslutning vid årets träff i Ohs
I år kom det fler än dubbelt så många besökare som föregående år, varav många från Tyskland. Vädret var mestadels bra, även om det kom en del regnskurar. I programmet ingick bl.a.  tågresa med Ohsabanan och en cruising till Apladalen i Värnamo. Det kom många fina bilar som exempelvis Lada och UAZ från Sovjettiden, Trabant, Wartburg och fyra Barkas. Under träffen hölls även klubbens årsmöte.
Det blev en lyckad träff och kom så mycket folk att området som ställts till vårt förfogande visade sig vara för litet. Flera besökare fick ställa sina bilar och husvagnar i en angränsande trädgård. Det kan därför bli aktuellt med en annan plats till nästa års träff. Bland alternativen finns Gräfsnäs slottspark och en mycket fin plats i Nossebro. Vi återkommer om detta. Vi vill också rikta ett stort tack till Kjell Aronsson, som genom sin kontakt med järnvägsföreningen, arrangerat träffen. Vi tackar också Karl Könnemann som skänkte priser till deltagarna.
Efter årsmötet ser styrelsen ut på följande sätt:
Ordförande                      Berndt Andersson, Sollebrunn
Vice ordförande              Ivar Roligheten, Larvik Norge
Kassör                              Kjell Aronsson, Falköping
Sekreterare                      Kari Hellberg/Roligheten, Larvik Norge
Övrig styrelsemedlem   Kristoffer Ramö Streith, Axvall
 
IFA-träffen i Ahlum, Tyskland
Nu är vi hemma igen efter att ha besökt denna trevliga träff. I år var det en jubileumsträff (20 år). Vi var 6 medlemmar från Norge och Sverige som besökte träffen där vi överlämnade en jubileumspresent från vår klubb. Som ni ser på bilderna så kan en Trabant se ut på många olika sätt. Den med hornen är förlängd, med styrning både fram och bak.
 
Karl Könnemann från Torsås har varit på östbilsträff i Tyskland och även besökt DDR-museumet i Usedom. Här är några bilder.
Skoda 120 -83 säljes
Bra bil, men visst renoveringsbehov föreligger.
Pris 2000 kr            Tel: 070 2169948  (Värmland)
HÄR kan ni se alla IFA-bilar!
Renovering av Motorrummet.
Lennart Höglund har nu renoverat motorrummet på sin Trabant 1.1 (fyrtakt).
Först åkte motorn ur och därefter blev det blästring och sprutlackering. välbehövligt då det tidigare var rostigt och eländigt.
Det är inte var dag som det är en Wartburg till salu i Sverige men nu finns det en på Blocket.
Det är en Wartburg  Tourist -74 som säljes besiktigad för 15000 kr
Husvagnsbesiktning
I morgon är det dags att åka till bilprovningen med Oek Junior. Naturligtvis så får trabanten agera dragare.
Berndt Andersson
Byte av bakre länkarm på Trabant
Jag har under flera år haft problem med rost på en av länkarmarna bak, och jag har svetsat åtskilliga hål. I år åkte jag till bilprovningen utan att kolla länkarmen. Det visade sig då att den rostat sönder på nya ställen och var på väg att gå av. Åkte hem och plockade fram en annan, som jag hade på loftet, som suttit på en äldre modell med bladfjädring. "Passar den på nya modellen med spiralfjädring?", kanske någon undrar? Ja, det gör den - men man får flytta över fästet till stötdämparen efter som det är bredare på bilar med spiralfjäder. Det sitter med två skruv och är enkelt att byta.

Efter att ha blästrat och lackat den nya länkarmen så monterade jag den. Jag passade samtidigt på att sätta på fyra nya gummibussningar samt två nya bultar som håller armen. Det är viktigt att ha rätt bultar. De ska vara specialhärdade med bättre hållfasthet än vanliga bultar.
Det blev ytterligare ett besök hos bilprovningen och nu är bilen godkänd.
Berndt Andersson
 
Nu är det dags för besiktning av Trabanten och HP-kärran. I början av veckan reg.besiktigades kärran och nu ska det bli en vanlig besiktning.
Denna fina Qek Junior kom till Sverige under helgen. Det är den lätta modellen som kan dras av Trabant.

Nu ska den registreras och sedan säljas till bra pris. Skicka ett mejl vid intresse (den finns i Småland).
Trabant 601 -67 säljes!
Bilen är svenskregistrerad och i fint skick (se bilderna).
Pris 35 000 kr (eller högstbjudande)
För mer information, kontakta Maria.

Mejl: maria.kaschner@hotmail.com   Tel:    0705 481121
 
Resa till Tyskland
Nyligen var jag i Tyskland tillsammans med Karl Könnemann och hälsade på vänner. Första anhalt var ett litet ställe utanför Dresden, där en HP-kärra fastnade på dragkroken. Färden gick sedan vidare till Leisnig där vi hälsade på Frank med familj. Frank har flera veteranfordon som bl.a. Wartburg och Gaz. Vid affären i Leisnig träffade vi en Trabantägare som kör året om i sin Trabant, som enda bil. Bilen var i fint originalskick, liksom skidorna på taket.
Efter övernattning fortsatte vi till Oranienburg för att hälsa på Michael med familj. I garaget hade Michael  en Qek-husvagn, en Trabant och en Simson-moped. Hela loftet var fyllt med delar till Trabant. Michael tog med oss till en kompis som hade en fin Qek till salu. Innan försäljning skulle han sätta in en ny ruta bak och ett nytt innertak.
Berndt Andersson
Resa till Wismar i Tyskland
För ett tag sedan så åkte jag (Berndt) och Karl Könnemann till Wismar för att hämta en Qek Junior till Olle Skogh. Tyvärr visade sig att husvagnen inte var i förväntat skick så det blev inget köp. På hemvägen övernattade vi hos vänner på Rügen. De hade ett antal IFA-fordon, varav tre IFA W50 som ni kan se på bilderna. Några av dem är reservdelsfordon men en av brandbilarna är körklar. Eventuellt får vi se den på vår träff i Ohs i sommar.
Årlig Barkasträff i Podelwitz
Podelwitz är ett litet samhälle med ca 500 invånare, som ligger 9 km från Leipzig. Varje år arrangeras där en barkasträff. I år hölls den 16-18 september. Nästa år kommer den att äga rum 13-15 september. Träffen brukar vara välbesökt med många Barkas men även Trabanter m.fl. östfordon. Här är några bilder från träffen.
Från och med 14/09 så gäller klubbens nya BankGiro-nummer: 5300-6300.
Vår nya bank är Länsförsäkringars bank.
 
Tack Janne för ditt engagemang och allt som du gjorde för klubben. Du lämnar ett stort tomrum efter dig.
Vila i frid.
Hej Nordisk Trabant- och IFA-klubb,

Jag heter Joakim Rådström och är frilansjournalist. För närvarande håller jag på att förbereda ett reportage om öststatsbilar åt Affärsvärldens bilaga Platinum, och tänkte höra om någon från ert forum skulle vilja ställa upp och bli plåtade med sin bil? Ni får då jättegärna prata lite om er hobby också, vad det kostar osv. Eftersom tidningen vänder sig till människor inom företagande och finans vore det extra intressant om någon av er jobbar med detta (egenföretagare, vd etc.), men inte helt nödvändigt. Då jag bor i Stockholmstrakten är det primärt någon här i området som jag behöver komma i kontakt med för att kunna plåta osv.

Många hälsningar,
Joakim Rådström
Frilansjournalist            freelance@joakimradstrom.com              073-656 76 17


Vill du ha billig och bra försäkring till dit IFA-fordon?
Som medlem i Nordisk Trabant & IFA-klubb så kan du få bilen veteranbesiktigad, och därefter MHRF-försäkra ditt fordon hos Folksam. Klicka HÄR för premier.
Kontakta klubbens besiktningsmän...
Mikael Norrstrand (Södertälje): 0708-52 21 24
Kristoffer Ramö Streith (Axvall): 0511-63350 / 0722-012007
Se detaljerad film om Trabantens motor. Klicka HÄR
Vill du bli filmad tillsammans med din Trabant, Wartburg eller Barkas kostnadsfritt på nätet? Läs mer HÄR.
Information om Wartburg 311 på svenska. Klicka HÄR (använd CTRL + SHIFT + 1 för att rotera broschyren.)
DDR-museum i Danmark

Det finns ett DDR-museum i Danmark, där man bland mycket annat också kan beskåda Trabanter.  Adressen är: Bygaden 51, Tullebölle 5953 Tranekaer.
Flag Counter