Uppdaterat:      2020-10-19


Nu har Kristoffer Ramö Streith blivit ägare till en Trabant P50 som han köpt loss från Kjell Aronsson. En del arbete finns att göra innan den kommer ut på vägen.

Angående korsordet i senaste IFA-Nytt
Vad jag fått till mig så har ingen löst det ännu. I en klubb med över 100 medlemmar bör väl någon klara det, så se till att lös det och vinn ett pris. information finns under korsordet.


I dag fick jag besök av IFA-Gunnar, som kom direkt från Tyskland i nyinköpt Trabant kombi. Ölen på taket fick han dock köpa separat.
Berndt Andersson

Trabant 601 säljes!
Bilen finns utanför Stockholm, och saknar reg-handlingar.
Pris 5000 kr
Kontakt förmedlas via Kjell Aronsson. Tel: 073 1838367
Nu är Peter Edqvists Wartburg camping limousine lämnad för helrenovering.
I dag fick jag göra en utryckning till Bernd Schlichtenbrede i Hedekas. Han hade problem med sin Trabant. Laddningslampan tände sig ej när han satte på tändningen och generatorn laddade inte.
Det konstaterades att lampan var hel men att det var fel på laddningsregulatorn, så det blev till att byta den. Nu fungerar bilen, som är från 1983, och i mycket fint skick.
Berndt Andersson
Vi hälsar tre nya medlemmar välkomna till klubben. Denna gång är det Bo Fredriksson från Mörarp (som nyligen köpt två Trabanter 601), Emil Johansson från Skövde samt Bernd Schlichtenbrede från Hedekas.
Klubbtidning m.m. kommer snart som "ett brev på posten", till er.
I dag levererade IFA-Gunnar tvåtaktsolja m.m. till mig, och andra klubbmedlemmar, direkt från Addinolfabriken i Leuna, Sachen-Anhalt.
Varför inte komplettera med en Trabantcykel, så får ni motion också?
I veckan så var jag med Lennart Höglund i Hovås, Göteborg och hämtade en Trabant -84 som han köpt. Bilen står nu hos mig, i Sollebrunn, för service och en del småreparationer som jag ska göra, innan Lennart hämtar hem den till Strömstad. I Hovås stod den i fint sällkap av några Rollsar och en Rover.
Berndt Andersson
Protokollet från årsmötet 2020 finns nu på medlemmarnas sida.
Denna Wartburg 1.3 (fyrtakt) har stått i garaget i flera år, men nu är renoveringen påbörjad. Nya framskärmar är monterade liksom nya bromsar runt om. Återstår att fixa några ställen på lacken och en del elarbete. Kan eventuellt tänka mig att sälja den om någon är intresserad, men det dröjer någon månad. Minipriset blir i så fall 30.000 kr
Vi hälsar vår nye medlem, Bengt Dahlström från Anderslöv, välkommen till klubben.
Några bilder och information från årsmötet i Falköping.
Klubben har tagit fram klubbskjortor av märket Clique. De är av bra kvalité och säljs för över 300 kr i butik utan tryck. Klubbskjortorna säljer vi för 200 kr plus frakt inklusive tryck både bak och fram (se bild). Fram finns IFA-emblemet på bröstfickan. Under mötet sålde vi 17 st. De klubbmedlemmar som vill köpa skjortor kan skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@trabant.se
Glöm inte att uppge storlek.
OBS! Det har varit en rykande åtgång på klubbskjortorna. De storlekar som finns kvar är: M, L samt 4xl och uppåt samt damstorlekarna L40 och M38. Pris 200 kr
Trabant 1.1 köpes, helst kombi. Den ska vara i fint skick och körklar.
Tel: 072 2181614
Hej alla IFA- vänner.
Snart är det dags att ge ut ett nytt nummer av vår Klubbtidning; IFA-Nytt. Tidningens existens bygger på att ni medlemmar bidrar. Har ni något, stort som smått, så kan ni mejla det till: nordiskaifaklubben@trabant.se
Det finns ytterligare en Barkas i Sverige som vi inte kände till sedan tidigare. Den ägs av Joel Andersson, sedan år 2013.
En katt har smygit sig in bland hermelinerna.

Bland Dan Anderssons IFA-bilar i Bankeryd finns nu även denna DKW Junior-61. Den har en tvåtaktsmotor på 750 kubik med 3 cylindrar.
Denna Trabant 1.1 med originell lack kunde vi beskåda vid besöket hos IFA-Gunnar. Bilen var i perfekt skick, både in och utvändigt.
IFA-Gunnar på väg från Torsby till Stockholm för att leverera en egentillverkad ytterdörr.
Naturligtvis gjordes transporten med Trabant och HP-kärra.
I dag fick jag besök av Jonny från Göteborg, med sin Trabant, för att få förgasaren fixad. Vi passade även på att byta tändstift och rundsmörja bilen. Det är en mycket fin Trabant från 1967.
Klubben har köpt in ett parti skjortor med kort ärm i god kvalitet, som är tänkt att användas som klubbskjortor. Efter påsk ska vi lämna in dem för tryckning. Klubbens namn ska vara med samt någon trevlig bild. Har ni något förslag så kan ni mejla det till: nordiskaifaklubben@trabant .se
Från väg till vägg... hur det kan bli för bil, hos Åke Karlsson.
 
Motor, växellåda, drivaxlar m.m., säljes till Trabant... i klump eller separat. Allt i okej skick, och har suttit på en Trabant-88.
Vid intresse, skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@ trabant.se,  så får ni kontaktinformation.
Är det någon som vill köpa en Trabant/Wartburg ?
Vi har en klubbmedlem som regelbundet besöker Ungern, och som kan språket, med goda kontakter. Han har erbjudit sig att ta med en Trabant eller Wartburg till Sverige i bra skick och körklar. Priserna i Ungern är lägre än i Tyskland. Det blir inga problem med att registrera bilen i Sverige då Ungern är med i EU.
Vid intresse kan ni skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@trabant.se  så får ni kontaktinformationen.
Så här många Trabant, Wartburg och Barkas finns det i Sverige.
Trabant           217 varav 130 avställda
Wartburg         74 varav    52 avställda
Barkas               13 varav      5 avställda
Stort tack till Björn Hartzen för denna information.
Rostfria tröskellådor till Trabant.
Behöver ni nya tröskellådor?
Klubben kan nu förmedla dessa i 2 pack för endast runt 600 kr.
Mejla oss vid intresse.
HÄR kan ni se alla IFA-bilar!
Byte av bakre länkarm på Trabant
Jag har under flera år haft problem med rost på en av länkarmarna bak, och jag har svetsat åtskilliga hål. I år åkte jag till bilprovningen utan att kolla länkarmen. Det visade sig då att den rostat sönder på nya ställen och var på väg att gå av. Åkte hem och plockade fram en annan, som jag hade på loftet, som suttit på en äldre modell med bladfjädring. "Passar den på nya modellen med spiralfjädring?", kanske någon undrar? Ja, det gör den - men man får flytta över fästet till stötdämparen efter som det är bredare på bilar med spiralfjäder. Det sitter med två skruv och är enkelt att byta.

Efter att ha blästrat och lackat den nya länkarmen så monterade jag den. Jag passade samtidigt på att sätta på fyra nya gummibussningar samt två nya bultar som håller armen. Det är viktigt att ha rätt bultar. De ska vara specialhärdade med bättre hållfasthet än vanliga bultar.
Det blev ytterligare ett besök hos bilprovningen och nu är bilen godkänd.
Berndt Andersson
 
Från och med 14/09 så gäller klubbens nya BankGiro-nummer: 5300-6300.
Vår nya bank är Länsförsäkringars bank.
 
Tack Janne för ditt engagemang och allt som du gjorde för klubben. Du lämnar ett stort tomrum efter dig.
Vila i frid.
 
Vill du ha billig och bra försäkring till dit IFA-fordon?
Som medlem i Nordisk Trabant & IFA-klubb så kan du få bilen veteranbesiktigad, och därefter MHRF-försäkra ditt fordon hos Folksam. Klicka HÄR för premier.
Kontakta klubbens besiktningsmän...
Mikael Norrstrand (Södertälje): 0708-52 21 24
Kristoffer Ramö Streith (Axvall): 0511-63350 / 0722-012007
Se detaljerad film om Trabantens motor. Klicka HÄR
DDR-museum i Danmark

Det finns ett DDR-museum i Danmark, där man bland mycket annat också kan beskåda Trabanter.  Adressen är: Bygaden 51, Tullebölle 5953 Tranekaer.
Flag Counter