Uppdaterat:      2017-06-19

Vi har nu glädjen att hälsa ytterligare en ny medlem välkommen till klubben. Denna gång är det Christoph Mutschischk från Tidaholm. Christoph är ägare till en Trabant -83 i originalskick.
Välkomna till årets IFA- träff i Insjön
Datum: 27/7- 30/7.
Plats: Åhlbyns camping i Insjön.
Som vanligt kommer klubben att anordna en IFA- träff även i år. Programmet kommer att likna det som vi hade föregående år. Mer om detta kommer senare. Behöver ni övernattning och vill hyra en husvagn? Kontakta i så fall någon i styrelsen.
Huvudagen blir som vanligt lördagen.
Pris oavsett hur många dagar som ni deltar: en person 200 kr, familj 300 kr och pensionär 150 kr.
I priset ingår bl.a. el och campingplats. Styrelsen förhoppning är att så många medlemmar och sympatisörer som möjligt sluter upp och kommer till denna enda träff som klubben arrangerar i år.
Med IFA-hälsning
Styrelsen
I Värmland jobbar Gunnars Barkas för fullt med stockkörning och Trabanten har blivit kompis med hästen.
I Sollebrunn står vår P50 på gården efter att ha varit ute på en tur.
Vi hälsar vår nye medlem, Andreas Manthey från Gråbo, välkommen till klubben. Andreas har en Trabant -85 samt några DDR-mopeder av märket Simson.
Kallelse till årmöte med Nordisk Trabant & IFA-klubb
Datum och tid: Fredagen 28/7 kl 19.00 (Insjö-träffen)
Plats:                  Åhlbyns camping i Insjön
Dagordning meddelas senare.
Förslag/motioner till årsmötet ska vara styrelsen tillhanda senast 2017 06 15.
Alla medlemmar är välkomna.
Med vänlig hälsning
Styrelsen
Årets Insjön-träff blir 27 → 30 juli.               
 
Företaget Braustolz Har gett ut en modellbilssamling av alla IFA-bilar i metall. Här är en del av de som jag köpte vid vår träff i Insjön.
 
Trabant 1.1 -89 säljes. Bilen är i mycket fint skick och nästan helt rostfri men tyvärr saknas papper.
Priset kan diskuteras. 
Tel: 073 8028592   Lennart Höglund

Vi hälsar vår nye medlem, Karl Könnemann från Torsås, välkommen till klubben. Karl är ägare till en Qek Junior husvagn samt flera Simson mopeder och MZ motorcyklar. Här är Karl på besök i Sollebrunn.
Styrelsemötet i Örebro 18/3
På mötet rapporterade Mikael Norrstrand från årsmötet med Mhrf, och verksamheten för året beslutades. Årets träff i Insjön kommer att äga rum 27- 30/7. Mer info får ni i det protokoll som kommer senare.
Vårens nummer av IFA-Nytt börjar skickas ut under vecka 11.
Wartburg 311 -63 med renoveringsbehov säljes i Lund. Läs mer på Blocket.

Protokollet från årsmötet 2016 finns nu på medlemmarnas sida.
Denna Barkas ägs av Florian och finns i Sverige sedan några år tillbaka. Nu ska den registreringsbesiktigas och ut på vägarna.
Hej Nordisk Trabant- och IFA-klubb,

Jag heter Joakim Rådström och är frilansjournalist. För närvarande håller jag på att förbereda ett reportage om öststatsbilar åt Affärsvärldens bilaga Platinum, och tänkte höra om någon från ert forum skulle vilja ställa upp och bli plåtade med sin bil? Ni får då jättegärna prata lite om er hobby också, vad det kostar osv. Eftersom tidningen vänder sig till människor inom företagande och finans vore det extra intressant om någon av er jobbar med detta (egenföretagare, vd etc.), men inte helt nödvändigt. Då jag bor i Stockholmstrakten är det primärt någon här i området som jag behöver komma i kontakt med för att kunna plåta osv.

Många hälsningar,
Joakim Rådström
Frilansjournalist            freelance@joakimradstrom.com              073-656 76 17
Renovering av kylare till Wartburg 311
Efter 59 år var det dags att renovera kylaren. Billigast var det i Tyskland. Nu är den klar och har fått ett cellpaket i aluminium. Det är viktigt med en kylare i bra skick då Wartburg 311 har självcirkulation och saknar vattenpump.
Nästa helg ska den monteras.
Berndt Andersson
När leksakstillverkaren De Agostini säljer modellbilar brukar de skicka med ett reklamblad om bilarna med bilder. Dessa var med när en Wartburg 353 köptes.

Tack till Anders Karlsson.
I nästa vecka börjar vi så smått med att försöka få till vårens nr av IFA-Nytt. För att vi ska få till något vettigt innehåll måste medlemmarna hjälpa till , så kom gärna med förslag. Kanske har någon varit ute och rest och sett något intressant med anknytning till IFA?
Ni kan mejla in förslag eller ringa: 070 7607103 (Berndt)
Tidningen Klassikers januarinummer kommer till en del att handla om motorn till Wartburg. Den kommer ut om några dagar, med en SAAB cabriolet på framsidan.
Nu är IFA-bilarna på plats hos Arvika bilmusem.
En verklig raritet säljes
IFA F8 -53 som ställdes av på 60-talet. Har sedan dess stått uppallad inne i garage. Bilen är i ganska bra skick. Ingen rost eller ruttet trä. Den har svarta skärmar och är i övrigt rödbrun.
Pris 35000 kr
Tel: 070 3933611 (Skaraborg)

Trabant P50 närmar sig målgång.
Gör lite då och då med bilen. Nu återstår att montera baklljus och dragkroken innan det är dags för provkörning. Ett annat problem är att sidoklädseln är trasig och oanvändbar. Någon som har? Annars återstår väl bara att låta tillverka en ny.
Det har varit en lång resa. Bilen är rostlagad av föregående ägare men allt övrigt har fått göras från grunden. Efter lackering monterades en renoverad motor, nya bromsar runt om, avgassystem, stötfångare, tuta, däck, tändspolar och mycket mer. Framvagnen fick också renoveras och innertaket bytas.
Berndt Andersson
En container med reservdelar till Trabant
En kompis till Karl Könnemann i Oranienburg har köpt in en container med nya och begagnade reservdelar till alla modeller av Trabant. Han har i princip allt ni kan behöva till er bil, till bra priser... som exempelvis 12 motorer, generatorer, starmotorer, strålkastare o.s.v..
Karl ska åka till Tyskland och besöka sin kompis i mitten av december. Är det något ni behöver kan han ta med det hem. Ni kan mejla till Karl på nedanstående adress och beställa eller om ni har frågor om pris m.m..
Gaz -69 med IFA-dieselmotor till salu på Blocket.
Vi har fått förfrågning om hur man luftar kylsystemet på Wartburg 353
Gör så här:
1. Ställ värmereglaget inne i bilen på full värme.
2. Öppna de bägge luftskruvarna. Den ena sitter på locket ovanför termostaten och den andra på värmeelementet som sitter vid torpedväggen.
3. Fyll på vatten/glykol tills det rinner ut för fullt i de bägge lufthålen. Det kommer först ovanför termostaten. Dra då åt skruven och fortsätt tills det även kommer ur elementet.
4. Klart

Vill ni slippa tvåtaktsröken från ert IFA- fordon?
Sluta i så fall att blanda olja i bensinen och använd i stället Triboron med 1% inblandning. Vi har medlemmar som använt Triboron i sina bilar/motorcyklar flera år utan problem. Kan köpas från bl.a. Bizzlight, MaxMcImport, MarinShopen. För mer information: www.Triboron.se
Wartburg 353 -67 till salu på Blocket till högstbjudande.
Efter att ha sett bilen kan jag konstatera att det erfodras en del renovering. Motorn går dock mycket bra. Dessa bilar blir allt mer sällsynta, så köp och lägg ner lite tid och arbete på den så kan ni få en bra bil.
Hemma igen från årets avslutande IFA-träff hos Bosse Lehresjön i Charlottenberg.
Det var fint sensommarväder och vi fick se flera intressanta bilar. Snyggaste bilen var Bosses helrenoverade Wartburg kombi Camping som nu är i nyskick. Gunnar Kock kom i en nyimporterad Barkas, med flak, som han ska använda i sitt snickeriföretag. Barkasen är en av de sista som tillverkades och har fyrtaktsmotor. Några besökte också träffen med mopeder... Java och Simson.
Reportage om Trabant, Wartburg, Barkas och Qek Junior i senaste numret av Nostalgia (10).
Besök av Nils Elvaeus med kompisen Christer och Lennart Höglund i Sollebrunn
Som de flesta säkert vet så har Nisse ett 50-tal bilar varav flera Trabant, Wartburg och Barkas hemma i Hallstavik.
Lennart kom från Strömstad för att hjälpa till med att lackera vår Trabant P50 invändigt.
Trabant kan användas till mycket.
Här används avgaserna till att pumpa upp barnens lekborg i Insjön... eller?
Ladda filmen HÄR
Hemma igen efter träffen i Insjön.
Det var god uppslutning och många nya deltagare på årets träff. Under lördagen kom dessutom ca 300 besökare som ville se våra fordon och åka veterantåg. Bilden ni ser här är tagen av Daniel Pero som var på träffen med en Trabant P60 i nyskick.
Reportage i Teknikens Värld
Teknikens värld/Klassiska Bilars senaste nummer innehåller ett 14 sidors reportage om Trabant, Wartburg och en Vaz 1500 som gjordes här i Sollebrunn för några veckor sedan.
Berndt Andersson
 
Sveriges vassaste Trabantmotor?
Renoverad och trimmad efter konstens alla regler, av Pekka i Hallstahammar.
För en tid sedan sålde jag den vidare till Dan Andersson i Bankeryd, som kört med den en del.
Nu sitter den i en provbänk för en del justeringar.
För egen del så åker vi i morgon till IFA-träffen i Ahlum, Tyskland.
Det var tänkt ske med Wartburg 311, men p.g.a. havererad startmotor får det nog bli med Trabant.
Någon som har en bra startmotor, 6 v till Wartburgen. att sälja?
 
Ny e-post-adress!
Då min inbox dagligen dränks i spam-mail så känner jag att jag måste byta.
Den nya adressen är
nordiskaifaklubben@trabant.se
Berndt Andersson
Bra hjälpmedel för Wartburgägare (2-takt)
När en Wartburg/Barkas stått en längre tid, utan att startas, är det inte ovanligt att besinen försvinner från förgasaren. Den mekaniska bensinpumpen orkar då ej pumpa fram bensin. Man får ta loss ett tändstift och slå i lite bensin där eller i förgasaren. Ett smidigare sätt är att köpa en liten handpump av pvc-plast (se bild) som säljes bl.a. av Biltema och Jula som monteras på bränsleslangen strax innan förgasaren. Några tryck på den och bilen startar. Pumpen kostar under 50 kr. Hos Biltema har den artikelnummer 25-6961 och finns i båtavdelningen.
 
Företaget ReeVOLT Bygger E-Trabant!

Ombyggnadssatsen kostar 13.500 euro och bilens toppfart anges till över 100 km/tim.
Fulladdat batteri skall klara minst 10 mil. Mer information på deras hemsida: HÄR
Nu kan vi åter utrusta våra IFA-fordon med däck av märket Pneumant.
Reiff-Gruppe i Tyskland börjar i år sälja däck under namnet Pneumant. De kommer att tillverkas från standard till UHP i alla hastighetsklasser, till överkomliga priser, av Dunlop Goodyear.
Klubben har nu tillgång till ytterligare en besiktningsman som kan veteranbesiktiga våra bilar. Utöver Mikael Norrstrand  (0708-52 21 24) i Södertälje, så kan ni nu också vända er till Kristoffer Ramö Streith i Axvall.
Tel: 0511 63350. mobil 0722 012007
Bättre kylning av Wartburg 353 motorn med bakplacerat kyl.

Många har haft problem under varma sommardagar med att motorn gått varm och ibland kokat, inte minst då man kört med husvagn.
Olle Skogh har försökt lösa detta genom att klippa till en plåtkant som han monterat runt fläkten (se bild). Detta för att styra luften från fläkten bättre mot kylet. Hur resultatet av detta blir få vi veta under sommaren. På senare modeller av Wartburg upphörde problemet, eftersom kylet på dessa är placerat framför motorn.
Vill du ha billig och bra försäkring till dit IFA-fordon?
Som medlem i Nordisk Trabant & IFA-klubb så kan du få bilen veteranbesiktigad, och därefter MHRF-försäkra ditt fordon hos Folksam. Klicka HÄR för premier.
Kontakta klubbens besiktningsmän...
Mikael Norrstrand (Södertälje): 0708-52 21 24
Kristoffer Ramö Streith (Axvall): 0511-63350 / 0722-012007

Plastskärmar till Wartburg 1.3 kan köpas från Project 601 eller beställas via Kjell Aronsson


Denna trevliga jacka kan ni beställa via nedanstående adress.

http://racingjacket.tictail.com    Klicka sedan på: herrenkleidung/trabant (eller någon av alla de andra trabant-jackorna.)
Verktygslåda till Trabant
En praktisk och platsbesparande verktygslåda, som är specialtillverkad för Trabant. Placeras i motorutrymmet, på höger sida, intill torpedväggen. Behöver ej skruvas fast.
Lådan kan köpas via Kjell Aronsson (tel 073 1838367)
Nya bilrutor till Wartburg 311 säljes till bra pris.    Tel   070 6943691 (Anders)
Se detaljerad film om Trabantens motor. Klicka HÄR
Vill du bli filmad tillsammans med din Trabant, Wartburg eller Barkas kostnadsfritt på nätet? Läs mer HÄR.
Information om Wartburg 311 på svenska. Klicka HÄR (använd CTRL + SHIFT + 1 för att rotera broschyren.)
DDR-museum i Danmark

Det finns ett DDR-museum i Danmark, där man bland mycket annat också kan beskåda Trabanter.  Adressen är: Bygaden 51, Tullebölle 5953 Tranekaer.
Reservdelar till Wartburg 311

Dan Andersson i Bankeryd har en hel del nya och begagnade reservdelar till Wartburg 311.
Hör av er till Dan om ni behöver något. Tel: 036 372623
Pannenhilfe när nöden är som störst. Läs mer under Tips & Trix