Uppdaterat:      2019-10-03

Vi hälsar Jonny Niklasson, från Torslanda, välkommen som ny medlem i klubben. Klubbtidningen och lite annat skickas till dig inom de närmaste dagarna.
Ytterligare en Trabant SÅLD i Halmstad.  Samma säljare som till P70. Denna gång en fin Trabant kombi 601 -89.
IFA P70 SÅLD!!. Renoverad och i toppskick. Endast tre i Sverige.

Träffen/marknaden i Omma, Tyskland
Carl och Arne Hallenborg har besökt den årliga träffen/marknaden i Omma. Det kom ca 1500 fordon, och med 34° i skuggan, så frös ingen.
 
IFA-träff i Charlottenberg 14/9
Som vanligt så bjuder Bosse Lehresjön in till träff, hemma på gården i Charlottenberg, i mitten av september.
Tid:            14/9 med möjlighet till övernattning.
Adress:     Lersjön Solbacka 673 92 Charlottenberg.
Tel:            076 7851125

Välkomna alla IFA-vänner.
 
IFA-träffen 2020
En enig styrelse har beslutat att träffen år 2020 ska äga rum i Nossebro. Vi har fått bra avtal med Essunga kommun som ger oss tillträde till en fin plats med alla bekvämligheter. Det är gångavstånd till affärer m.m..
Datum för träffen: 30/7- 2/8
Nossebro ä en tätort i Västergötland och centralort i Essunga kommun, Västra Götalands län, och genom tätorten rinner ån Nossan. Nossebro ligger cirka 16 km väst-sydväst om Vara, cirka 20 km norr om Vårgårda och cirka sju mil nordost om Göteborg.
Mer info kommer senare
Berndt Andersson, ordförande
 
Då är det dags att hälsa ytterligare en ny medlem välkommen till klubben. Denna gång är det nyblivne Trabantägaren, Erik Harrysson från Köinge.
 
Stor uppslutning vid årets träff i Ohs
I år kom det mer än dubbelt så många besökare som föregående år, varav många från Tyskland. Vädret var mestadels bra, även om det kom en del regnskurar. I programmet ingick bl.a.  tågresa med Ohsabanan och en cruising till Apladalen i Värnamo. Det kom många fina bilar som exempelvis Lada och UAZ från Sovjettiden, Trabant, Wartburg och fyra Barkas. Under träffen hölls även klubbens årsmöte.
Det blev en lyckad träff och kom så mycket folk att området som ställts till vårt förfogande visade sig vara för litet. Flera besökare fick ställa sina bilar och husvagnar i en angränsande trädgård. Det kan därför bli aktuellt med en annan plats till nästa års träff. Bland alternativen finns Gräfsnäs slottspark och en mycket fin plats i Nossebro. Vi återkommer om detta. Vi vill också rikta ett stort tack till Kjell Aronsson, som genom sin kontakt med järnvägsföreningen, arrangerat träffen. Vi tackar också Karl Könnemann som skänkte priser till deltagarna.
Efter årsmötet ser styrelsen ut på följande sätt:
Ordförande                      Berndt Andersson, Sollebrunn
Vice ordförande              Ivar Roligheten, Larvik Norge
Kassör                              Kjell Aronsson, Falköping
Sekreterare                      Kari Hellberg/Roligheten, Larvik Norge
Övrig styrelsemedlem   Kristoffer Ramö Streith, Axvall
 
Under träffen i Ohs gick även JP:s Bil och MC-skola i Tierp med i klubben. De har en original Trabant körskolebil.
Välkommen till klubben!
Vi hälsar Sveriges meste IFA-ägare, Berndt Schimanke från Gnosjö, välkommen som medlem i klubben. Är ägare till 14 Trabanter, IFA W50, MZ m.m.
Vi hälsar även sonen Albert välkommen som medlem.
 
Vår klubbmedlem, Helene Ämtling, har äntligen blivit lycklig ägare till en Qek Junior. Det är den lätta modellen som kan dras av Trabant. Karl Könnemann har ombesörjt importen från Tyskland.
IFA-träffen i Ahlum, Tyskland
Nu är vi hemma igen efter att ha besökt denna trevliga träff. I år var det en jubileumsträff (20 år). Vi var 6 medlemmar från Norge och Sverige som besökte träffen där vi överlämnade en jubileumspresent från vår klubb. Som ni ser på bilderna så kan en Trabant se ut på många olika sätt. Den med hornen är förlängd, med styrning både fram och bak.
Original IFA-kärra SÅLD

Litet smidigt bilsläp med kapell.

Årsmodell 1990                 Maxlast 400 kg
Bredd 1440 mm         Längd 2070 mm         Höjd 1075 mm
Karl Könnemann från Torsås har varit på östbilsträff i Tyskland och även besökt DDR-museumet i Usedom. Här är några bilder.
Skoda 120 -83 säljes
Bra bil, men visst renoveringsbehov föreligger.
Pris 2000 kr            Tel: 070 2169948  (Värmland)
HÄR kan ni se alla IFA-bilar!
Renovering av Motorrummet.
Lennart Höglund har nu renoverat motorrummet på sin Trabant 1.1 (fyrtakt).
Först åkte motorn ur och därefter blev det blästring och sprutlackering. välbehövligt då det tidigare var rostigt och eländigt.
Det är inte var dag som det är en Wartburg till salu i Sverige men nu finns det en på Blocket.
Det är en Wartburg  Tourist -74 som säljes besiktigad för 15000 kr
Husvagnsbesiktning
I morgon är det dags att åka till bilprovningen med Oek Junior. Naturligtvis så får trabanten agera dragare.
Berndt Andersson
Byte av bakre länkarm på Trabant
Jag har under flera år haft problem med rost på en av länkarmarna bak, och jag har svetsat åtskilliga hål. I år åkte jag till bilprovningen utan att kolla länkarmen. Det visade sig då att den rostat sönder på nya ställen och var på väg att gå av. Åkte hem och plockade fram en annan, som jag hade på loftet, som suttit på en äldre modell med bladfjädring. "Passar den på nya modellen med spiralfjädring?", kanske någon undrar? Ja, det gör den - men man får flytta över fästet till stötdämparen efter som det är bredare på bilar med spiralfjäder. Det sitter med två skruv och är enkelt att byta.

Efter att ha blästrat och lackat den nya länkarmen så monterade jag den. Jag passade samtidigt på att sätta på fyra nya gummibussningar samt två nya bultar som håller armen. Det är viktigt att ha rätt bultar. De ska vara specialhärdade med bättre hållfasthet än vanliga bultar.
Det blev ytterligare ett besök hos bilprovningen och nu är bilen godkänd.
Berndt Andersson
 
Nu är det dags för besiktning av Trabanten och HP-kärran. I början av veckan reg.besiktigades kärran och nu ska det bli en vanlig besiktning.
Denna fina Qek Junior kom till Sverige under helgen. Det är den lätta modellen som kan dras av Trabant.

Nu ska den registreras och sedan säljas till bra pris. Skicka ett mejl vid intresse (den finns i Småland).
För en tid sedan så landade en HP-kärra, som Karl Könnemann importerat, i Sollebrunn.

Denna modell är lämplig för Trabant... och den ska jag leverera till Olle Skogh.
Berndt Andersson

... och nu är kärran levererad till Olle, utanför Biltema i Västerås. Här kopplad på hans Trabant, för färd hem till Möklinta.
Trabant 601 -67 säljes!
Bilen är svenskregistrerad och i fint skick (se bilderna).
Pris 35 000 kr (eller högstbjudande)
För mer information, kontakta Maria.

Mejl: maria.kaschner@hotmail.com   Tel:    0705 481121
Till styrelsemötet i Sollebrunn (6/4) kom ett antal Trabanter, bl.a. denna... tillhörande Andreas Manthey i Gråbo.

Snart ska kofångaren monteras.
Släkting till Trabant rullar på gatorna i Nossebro.
Lada Niva från 80-talet Med hammaren och skäran på huven.
Resa till Tyskland
Nyligen var jag i Tyskland tillsammans med Karl Könnemann och hälsade på vänner. Första anhalt var ett litet ställe utanför Dresden, där en HP-kärra fastnade på dragkroken. Färden gick sedan vidare till Leisnig där vi hälsade på Frank med familj. Frank har flera veteranfordon som bl.a. Wartburg och Gaz. Vid affären i Leisnig träffade vi en Trabantägare som kör året om i sin Trabant, som enda bil. Bilen var i fint originalskick, liksom skidorna på taket.
Efter övernattning fortsatte vi till Oranienburg för att hälsa på Michael med familj. I garaget hade Michael  en Qek-husvagn, en Trabant och en Simson-moped. Hela loftet var fyllt med delar till Trabant. Michael tog med oss till en kompis som hade en fin Qek till salu. Innan försäljning skulle han sätta in en ny ruta bak och ett nytt innertak.
Berndt Andersson
Resa till Wismar i Tyskland
För ett tag sedan så åkte jag (Berndt) och Karl Könnemann till Wismar för att hämta en Qek Junior till Olle Skogh. Tyvärr visade sig att husvagnen inte var i förväntat skick så det blev inget köp. På hemvägen övernattade vi hos vänner på Rügen. De hade ett antal IFA-fordon, varav tre IFA W50 som ni kan se på bilderna. Några av dem är reservdelsfordon men en av brandbilarna är körklar. Eventuellt får vi se den på vår träff i Ohs i sommar.
Årlig Barkasträff i Podelwitz
Podelwitz är ett litet samhälle med ca 500 invånare, som ligger 9 km från Leipzig. Varje år arrangeras där en barkasträff. I år hölls den 16-18 september. Nästa år kommer den att äga rum 13-15 september. Träffen brukar vara välbesökt med många Barkas men även Trabanter m.fl. östfordon. Här är några bilder från träffen.
Från och med 14/09 så gäller klubbens nya BankGiro-nummer: 5300-6300.
Vår nya bank är Länsförsäkringars bank.
 
Tack Janne för ditt engagemang och allt som du gjorde för klubben. Du lämnar ett stort tomrum efter dig.
Vila i frid.
Hej Nordisk Trabant- och IFA-klubb,

Jag heter Joakim Rådström och är frilansjournalist. För närvarande håller jag på att förbereda ett reportage om öststatsbilar åt Affärsvärldens bilaga Platinum, och tänkte höra om någon från ert forum skulle vilja ställa upp och bli plåtade med sin bil? Ni får då jättegärna prata lite om er hobby också, vad det kostar osv. Eftersom tidningen vänder sig till människor inom företagande och finans vore det extra intressant om någon av er jobbar med detta (egenföretagare, vd etc.), men inte helt nödvändigt. Då jag bor i Stockholmstrakten är det primärt någon här i området som jag behöver komma i kontakt med för att kunna plåta osv.

Många hälsningar,
Joakim Rådström
Frilansjournalist            freelance@joakimradstrom.com              073-656 76 17


Vill du ha billig och bra försäkring till dit IFA-fordon?
Som medlem i Nordisk Trabant & IFA-klubb så kan du få bilen veteranbesiktigad, och därefter MHRF-försäkra ditt fordon hos Folksam. Klicka HÄR för premier.
Kontakta klubbens besiktningsmän...
Mikael Norrstrand (Södertälje): 0708-52 21 24
Kristoffer Ramö Streith (Axvall): 0511-63350 / 0722-012007
Se detaljerad film om Trabantens motor. Klicka HÄR
Vill du bli filmad tillsammans med din Trabant, Wartburg eller Barkas kostnadsfritt på nätet? Läs mer HÄR.
Information om Wartburg 311 på svenska. Klicka HÄR (använd CTRL + SHIFT + 1 för att rotera broschyren.)
DDR-museum i Danmark

Det finns ett DDR-museum i Danmark, där man bland mycket annat också kan beskåda Trabanter.  Adressen är: Bygaden 51, Tullebölle 5953 Tranekaer.
Flag Counter