Uppdaterat:      2021-11-27


Efter styrelsemte, i klubben, r det nu klart att IFA-trffen (r 2022) kommer att ga rum i Nossebro (samma plats som trffen 2021), 4-7 augusti. Frhoppningsvis kommer det inte att finnas ngra Coronarestriktioner d, s att vi kan ge trffen ett bra innehll.


I gr var jag med Lennart Hglund i Torsby dr han kpte en Trabant kombi -90 av IFA-Gunnar. En del saker ska nu fixas till, innan  den ska svenskregistreras.
Sljes billigt.
Sttfngare fram till Trabant samt baklampor och 6v laddningsrel. Allt nytt och oanvnt. Vid intresse mejla:  nordiskaifaklubben@trabant.seTv Trabanter till salu i Vsters som sljes till hgstbjudande. Ni hittar dem p Facebook/Marketplace ()Stefan Andersen och Lennart Hglund har varit ute p tur med sina Trabanter runt Strmstad. Stefans kombi r en fyrtaktare och Lennarts sedan r en tvtaktare.


Hstens nummer av Klubbtidningen IFA-NYTT ska nu vara utskickad till samtliga medlemmar. Har ni inte ftt den fr ni hra av er.


Nu finns Trelleborg med p IFA-kartan. Vi hlsar vr nye medlem, Anton Pettersson, vlkommen till klubben.En DDR- slpkrra, Hp 280, kommer att bli till salu under oktober. Den r godknd och anpassad fr att dras av Trabant. Pris 2000 kr + frakt. Inte den ni ser p bilden men samma modell. Vid intresse, skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@trabant.sestbilstrffen i Omma, Magdeburg 2021.
I frra veckan var vi fyra frn klubben som beskte Tysklands strsta stbilstrff i Magdeburg. Vi fick beskda massor av fina bilar och dr var ocks en stor avdelning fr reservdelsfrsljning. Denna trff kan varmt rekommenderas.

Trabant 601 kombi -84 sljes.
Bilen r i fint originalskick och gr bra i motor och vxellda. Nyligen underedsbehandlad, besiktigad och krklar.
Pris 38000 kr
Tel:073 0916439Ngra bilder frn rets IFA-trff i Nossebro
Denna IFA W50 fotades i dag utanför Falköping.Karl Könnemann p NVA-trff i Tyskland

IFA W50 still going strong hos IFA-Gunnar

Under helgen fick vi besk av Maik och Andreas. Maik kom i sin mycket fina MZ 250 med sidovagn, helt i originalskick. Andreas har också en MZ. Efter midsommar ska Maik kra sin MZ till Jokkmokk tillsammans med kompisar. Ett reportage frn resan kommer i nsta nummer av vr klubbtidning: IFA-Nytt.Radio Treby på besök i Sollebrunn.Vi har glädjen att hälsa ytterligare en ny medlem välkommen till klubben. Denna gång är det Sten Lundgren från Blentarp. Sten har precis köpt en Trabant P 600 från 1962.

Här är hans ögonsten, i behov av lite småfix... innan den kommer ut på vägarna.I dag (30/4) är det 30 år sedan den sista Trabanten lämnade bandet i Zwickau.

Och den 10/4 1991 lämnade den sista Wartburgen bandet i Eisenach.Wartburg 1.3 (fyrtakt) säljes i Göteborg

Bilen är servad med ny kamrem och vattenpump, stift, tändkablar samt olja och filter. Även nya bromsrör fram och drivaxeldamasker. Förregistreringen och ursprungskontrollen är avklarad.
Prisidé: 18 000 kr
Tel: 0762-682533Nu är Trabanten återbördad till fadershuset.

För nästan 20 år sedan ägde Dan Andersson i Bankeryd denna Trabant. Den har därefter vandrat runt hos olika ägare men är nu tillbaka hos Dan. Jag hämtade den i dag med bilsläpkärra i Vara och körde hem den till honom. En mycket fin bil.
Berndt AnderssonTrabanter har många mil och år bakom sig, så att det kan se risigt ut i motorrummet på en Trabant är väl knappast en överraskning? Lennart Höglund tog dock tag i saken, blästrade och lackerade. Nu är motorrummet i nyskick.Söker ni en IFA- raritet? Wartburg 311 Lyx -58 säljes i Norge. pris 31700 krTrabant 1.1 (fyrtakt) säljes på Blocket.


Begagnade delar till  Trabant sedan -88 säljes
  
Elbakruta, ratt, grill, fram och sidorutor, komplett kabelpaket inklusive relä och säkringsboxen, baksäte komplett, yttertak, högtalare, komplett instrumentbräda med alla instrument och knappar, tändningslås med nycklar, samt säkerhetsbälte och en del annat.
Tel: 070 4680953SÅLD!

Jag har en 601S universal 1988 (med fjäderbens-bakaxel ),
5900 mil, oskruvat originalskick, original beige lack, dragkrok,
en ägarfamilj i Tyskland... innan den hamnade hos mig.
Jag importerade den sommaren 2000. Förvarad torrt
i lada sedan dess. Jobb, företag och barn-/familjeliv kom
emellan... därför ej ännu registrerad i Sverige.

Tel: 08 7748236, 073 6789842


Barkas på Barkas hos IFA-GunnarNär det Barkas mot hjul, far tomte renfritt, utan strul.

IFA-fordon är populära bland tomtar, så även han kör Barkas.


Tomte far i stil, i Karlsborg; MZ! (Åke K)Dragkrok till Trabant 601 med bladfjäder bak köpes.
Tel: 073 8028592


Nästa nummer av IFA-Nytt kommer att börja skickas ut i slutet av januari 2021. Vi behöver få in material till tidningen. Har ni något, stort som litet, så kan ni mejla det till: nordiskaifaklubben@trabant.se. Tänk på att tidningens existens bygger på medlemmarna och våra bidrag.


Jag träffade Olle Skogh, i veckan, i Västerås... överlämnade tvåtaktsolja, och fick med 4 trabanthjul hem. På väg hem så exploderade framrutan på Olles trabanten, så det blev till att köra 4 mil i regnet utan ruta. En ny är beställd från Trabantwelt, och på Olles bakruta kan ni läsa visdomsord.

Nu har Kristoffer Ramö Streith blivit ägare till en Trabant P50 som han köpt loss från Kjell Aronsson. En del arbete finns att göra innan den kommer ut på vägen.
I dag fick jag besök av IFA-Gunnar, som kom direkt från Tyskland i nyinköpt Trabant kombi. Ölen på taket fick han dock köpa separat.
Berndt Andersson

Trabant 601 säljes!
Bilen finns utanför Stockholm, och saknar reg-handlingar.
Pris 5000 kr
Kontakt förmedlas via Kjell Aronsson. Tel: 073 1838367
Nu är Peter Edqvists Wartburg camping limousine lämnad för helrenovering.
I dag fick jag göra en utryckning till Bernd Schlichtenbrede i Hedekas. Han hade problem med sin Trabant. Laddningslampan tände sig ej när han satte på tändningen och generatorn laddade inte.
Det konstaterades att lampan var hel men att det var fel på laddningsregulatorn, så det blev till att byta den. Nu fungerar bilen, som är från 1983, och i mycket fint skick.
Berndt Andersson

Varför inte komplettera med en Trabantcykel, så får ni motion också?
I veckan så var jag med Lennart Höglund i Hovås, Göteborg och hämtade en Trabant -84 som han köpt. Bilen står nu hos mig, i Sollebrunn, för service och en del småreparationer som jag ska göra, innan Lennart hämtar hem den till Strömstad. I Hovås stod den i fint sällkap av några Rollsar och en Rover.
Berndt Andersson
Denna Wartburg 1.3 (fyrtakt) har stått i garaget i flera år, men nu är renoveringen påbörjad. Nya framskärmar är monterade liksom nya bromsar runt om. Återstår att fixa några ställen på lacken och en del elarbete. Kan eventuellt tänka mig att sälja den om någon är intresserad, men det dröjer någon månad. Minipriset blir i så fall 30.000 kr
Några bilder och information från årsmötet i Falköping.
Klubben har tagit fram klubbskjortor av märket Clique. De är av bra kvalité och säljs för över 300 kr i butik utan tryck. Klubbskjortorna säljer vi för 200 kr plus frakt inklusive tryck både bak och fram (se bild). Fram finns IFA-emblemet på bröstfickan. Under mötet sålde vi 17 st. De klubbmedlemmar som vill köpa skjortor kan skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@trabant.se
Glöm inte att uppge storlek.
OBS! Det har varit en rykande åtgång på klubbskjortorna. De storlekar som finns kvar är: M, L samt 4xl och uppåt samt damstorlekarna L40 och M38. Pris 200 kr
Trabant 1.1 köpes, helst kombi. Den ska vara i fint skick och körklar.
Tel: 072 2181614
Det finns ytterligare en Barkas i Sverige som vi inte kände till sedan tidigare. Den ägs av Joel Andersson, sedan år 2013.
En katt har smygit sig in bland hermelinerna.

Bland Dan Anderssons IFA-bilar i Bankeryd finns nu även denna DKW Junior-61. Den har en tvåtaktsmotor på 750 kubik med 3 cylindrar.
Denna Trabant 1.1 med originell lack kunde vi beskåda vid besöket hos IFA-Gunnar. Bilen var i perfekt skick, både in och utvändigt.
IFA-Gunnar på väg från Torsby till Stockholm för att leverera en egentillverkad ytterdörr.
Naturligtvis gjordes transporten med Trabant och HP-kärra.
I dag fick jag besök av Jonny från Göteborg, med sin Trabant, för att få förgasaren fixad. Vi passade även på att byta tändstift och rundsmörja bilen. Det är en mycket fin Trabant från 1967.
Klubben har köpt in ett parti skjortor med kort ärm i god kvalitet, som är tänkt att användas som klubbskjortor. Efter påsk ska vi lämna in dem för tryckning. Klubbens namn ska vara med samt någon trevlig bild. Har ni något förslag så kan ni mejla det till: nordiskaifaklubben@trabant .se
Från väg till vägg... hur det kan bli för bil, hos Åke Karlsson.
 
Motor, växellåda, drivaxlar m.m., säljes till Trabant... i klump eller separat. Allt i okej skick, och har suttit på en Trabant-88.
Vid intresse, skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@ trabant.se,  så får ni kontaktinformation.
Är det någon som vill köpa en Trabant/Wartburg ?
Vi har en klubbmedlem som regelbundet besöker Ungern, och som kan språket, med goda kontakter. Han har erbjudit sig att ta med en Trabant eller Wartburg till Sverige i bra skick och körklar. Priserna i Ungern är lägre än i Tyskland. Det blir inga problem med att registrera bilen i Sverige då Ungern är med i EU.
Vid intresse kan ni skicka ett mejl till: nordiskaifaklubben@trabant.se  så får ni kontaktinformationen.
Så här många Trabant, Wartburg och Barkas finns det i Sverige.
Trabant           217 varav 130 avställda
Wartburg         74 varav    52 avställda
Barkas               13 varav      5 avställda
Stort tack till Björn Hartzen för denna information.
Rostfria tröskellådor till Trabant.
Behöver ni nya tröskellådor?
Klubben kan nu förmedla dessa i 2 pack för endast runt 600 kr.
Mejla oss vid intresse.
HÄR kan ni se alla IFA-bilar!
Byte av bakre länkarm på Trabant
Jag har under flera år haft problem med rost på en av länkarmarna bak, och jag har svetsat åtskilliga hål. I år åkte jag till bilprovningen utan att kolla länkarmen. Det visade sig då att den rostat sönder på nya ställen och var på väg att gå av. Åkte hem och plockade fram en annan, som jag hade på loftet, som suttit på en äldre modell med bladfjädring. "Passar den på nya modellen med spiralfjädring?", kanske någon undrar? Ja, det gör den - men man får flytta över fästet till stötdämparen efter som det är bredare på bilar med spiralfjäder. Det sitter med två skruv och är enkelt att byta.

Efter att ha blästrat och lackat den nya länkarmen så monterade jag den. Jag passade samtidigt på att sätta på fyra nya gummibussningar samt två nya bultar som håller armen. Det är viktigt att ha rätt bultar. De ska vara specialhärdade med bättre hållfasthet än vanliga bultar.
Det blev ytterligare ett besök hos bilprovningen och nu är bilen godkänd.
Berndt Andersson
 
Från och med 14/09 så gäller klubbens nya BankGiro-nummer: 5300-6300.
Vår nya bank är Länsförsäkringars bank.
 
Tack Janne för ditt engagemang och allt som du gjorde för klubben. Du lämnar ett stort tomrum efter dig.
Vila i frid.
 
Vill du ha billig och bra försäkring till dit IFA-fordon?
Som medlem i Nordisk Trabant & IFA-klubb så kan du få bilen veteranbesiktigad, och därefter MHRF-försäkra ditt fordon hos Folksam. Klicka HÄR för premier.
Kontakta klubbens besiktningsmän...
Mikael Norrstrand (Södertälje): 0708-52 21 24
Kristoffer Ramö Streith (Axvall): 0511-63350 / 0722-012007
Se detaljerad film om Trabantens motor. Klicka HÄR
DDR-museum i Danmark

Det finns ett DDR-museum i Danmark, där man bland mycket annat också kan beskåda Trabanter.  Adressen är: Bygaden 51, Tullebölle 5953 Tranekaer.
Flag Counter